LUNSJKAKER!

Da det ble konstantert melkeallergi, kom tankene om jula opp. Hva med julemiddagen? Medisterkaker og pølser?

Hva skulle jenta mi spise da? Julepølse uten melk fantes ikke.

Da gikk jeg til en lokal matbutikk som hadde ferskvaredisk. Der fikk de forspurt en av sine kjøttleverandører om mulighet for å lage gluten -og melkefri medisterdeig. Jammen fikk de til det! Men da måtte jeg bestille minimum 4 kilo. SOLGT! Jeg bestilte 7 kilo jeg:-)

Siden har jeg bestilt derfra. Hver høst bestilles 7-10 kilo medisterdeig. Alt kan jo ikke bli medisterkaker, så da lager jeg lunsj-kaker av halvparten.

Blander deigen med litt gulerøtter, mais og erter. Da blir det noe å ha i matpakka, eller vi bruker det til middag , som i dag.

Om du ikke lager saus selv, går det like fint å bruke glutenfri brun saus.

Den er også fri for melk.

JEG VANT!

Siden jeg hadde delt Eureka Kiropraktiske, Strømmen , sitt innlegg vant jeg jammen Berit Nordstrand og Ulrik Wisløff sin bok. Midt i blinken vet du:-D Masse ny inspirasjon å hente!

Så nå skal jeg kose meg med en kopp te, glutenfritt brød og med Wilmersburg-ost:-)))

HARRY!

Alle som tar seg en tur over grensa, sier de skal på Harry-tur. Vil ikke kalle det Harry akkurat. I Sverige er det et rikt utvalg på både melkeprodukter og glutenfritt i forhold til Norge. Og det er billigere. Norge har kommet seg, men vi har fortsatt en vei å gå når det gjelder disse produktene.

Tombs up:-)

GOURMET… Ifølge mannen i huset!

De er ikke kravstore i dette huset. De spiser alt jeg serverer. Men straks det blir servert dessert, kalles måltidet et gourmet-måltid.

I dag ble det noe så enkelt som røkt skinke, poteter , gulrøtter og blomkål. Noe hjemmelaget bearnaise-saus ble det ikke. Men…

Kunne nok laget fra bunnen av , men Lett-bearnaise er uten melk og gluten. Og den duger for oss. Da bruker jeg glutefri havremelk tilsatt kalsium.

Desserten i dag ble , ” man tager hva man haver” fra kjøleskapet. 4 pærer , skar de i båter. La de i ildfast form med lønnesirup , kanel og hakkede mandler. Settes i ovnen på 175-200 grader i 15-20 minutter. Alt ettersom hvor myke man ønsker de.

Pisker den melkefrie vispen leeenge. Den blir ikke til smør som vanlig krem kan du si.

Tar gjerne i litt vaniljesukker. Men man trenger ikke, da den er litt søt fra før.

Enkel dessert, lagd på ukas siste fruktlager. Melkefri Krem og melkefri vaniljesaus. Mette i magapåsan ble vi i dag også:-P

KALSIUM!

Hvordan får vi i oss nok kalsium, vi som ikke drikker melk?

Havremelka er i dag tilsatt kalsium. Så hun med melkeallergi drikker denne til kakao ol. Om begge skal ha…kjøper jeg glutenfri havremelk.

Bruker glutenfri havremelk mest.

For å få i oss nok kalsium bruker vi mye brokkoli.

Og på kjøkkenbenken står det alltid en bolle med mandler. Alle tar en neve hver dag. Men vi tar også et tilskudd av D-vitaminer for å nyttigjøre opptaket av kalsium. Appelsiner er også en kilde.

OST!

Etter mange år uten skikkelig norsk Gauda-ost, kom vi over en bra erstatter.

Ei som ble glad for ost og paprika i matpakka igjen. Men det er jo bare 6 /7 skiver i pakka og prisen er jo det samme som en 1/2 kilo vanlig gauda.

Men sånn er det nå….

Wilmersburger føres kun i noen få butikker. Men om du går inn på vegan.no- veganlife, er det et rikt utvalg av produkter til diverse allergier. Og mye kjøpes jo på nett i disse dager.

TACO-LØRDAG!

Ettersom mor er interessert i mat, er det ikke til unngå at jentene blir påvirket. De liker begge å lage mat. Og finne sin egen vri på matretter. Så i dag ble det yngstejenta sin vri på taco.

Da tar hun en pose nacho-chips, og strør det på brett med bakepapir.

Deretter tar hun stekt karbonadedeig med taco-pulver, og strør over nachosen. Deretter ost .

Siden vi har forskjellige allergier blir det noen ganger 2 forskjellige. Da uten ost, men da tar vi på litt løk og paprika.

Setter da inn i ovnen på 200 grader til den med ost har smeltet. Vi tar gjerne litt salat, mais, agurk eller hva vi måtte ønske ved siden av. Og selvfølgelig må vi ha guacamole.

Bruker 2 avokado, melkefri rømme, rødløk finhakket, litt paprika finhakket, hvitløk , salt og pepper.

Men vi har også funnet en ferdigpose, som tilsettes 2 avokadoer. Fiks ferdig:-D

Lettvint og godt. Å det er godt for mor å få servert en matbit også.

PIZZA!

Pizza går det mye av hos oss. Når yngstemann fikk konstantert glutenintoleranse, skulle hun holdes unna gluten1 år til å begynne med. Da ble det 2 stk pizza. 1 med vanlig deig og melkefri ost og den andre glutenfri, men med vanlig ost. Nå kjører vi kombo:-))

Når jeg lager glutenfri , bruker jeg ferdigpose. Der står oppskriften bakpå pakken.

Denne gang ble det cheddar-ost på toppen. Finnes i mozzarella også( som jeg bruker mest) men man må ta det man kommer over i butikken.

Vi bruker litt av hvert på pizza. Noen ganger karbonadedeig, ell skinke & pepperoni. Legger på litt løk, purre, ananas, mais, paprika. Hva vi har i skapet eller hva jentene måtte ønske. Og en dash ruccola. Blir så gøtt atte:-P

KALSIUM!

Hvordan får vi i oss nok kalsium, vi som ikke drikker melk?

Havremelka er i dag tilsatt kalsium. Så hun med melkeallergi drikker denne til kakao ol. Om begge skal ha…kjøper jeg glutenfri havremelk.

Bruker glutenfri havremelk mest.

For å få i oss nok kalsium bruker vi mye brokkoli.

Og på kjøkkenbenken står det alltid en bolle med mandler. Alle tar en neve hver dag. Men vi tar også et tilskudd av D-vitaminer for å nyttigjøre opptaket av kalsium. Appelsiner er også en kilde.

BOMMER’T

I vår tid med allergier, har det vært mange bommert’er:-) Da det ble klart at eldstemann hadde melkeallergi, gikk jeg på med friskt mot.

Her skulle det lages mat fra bunnen.

Første prosjekt var pølser. Alle barn får jo pølser i bursdag. Det var ikke melkefrie pølser den gang. Men da det skulle kjøpes tarmer og diverse, ga jeg opp det prosjektet. Her ble det sendt med hjemmelagde hamburgere i bursdagselskap i stedet:-))

Men plutselig lå det pølser fra Gilde i butikkene. Trenden var jo blitt slankende mat. Og da ble melka fjerna fra en type kallt Go’ & Mager. Juhu… et problem mindre.

Men så…. skulle jeg imponere med hjemmelagde fiskeboller! Fant da en “enkel ” oppskrift, selv for nybegynnere. Kjøpte fin fiskefilet, brettet opp armene og gikk i gang.

Fin deig, som skulle rulles til boller og trekkes i en kjele med vann. Obs… hvor ble det av bollene? De fløt utover i kjelen og gjorde vannet grumsete. Oki, da blir det fiskekaker tenkte jeg. Fram med stekepanna. La 5 fiskekaker i…. Heisan , det ble visst en stor fiskepannekake.! I allverden , er’e mulig.? Ja ja, da blir det fiskegrateng da, med melkefri griljermel over.

Så da ble det en fiskegrateng, konsistens… barnemat:-) Men det ble en type fiskemiddag da…

Så nå kjøper jeg ferdige fiskekaker uten melk og gluten. Det duger som bare det.

Go’ og mager kommer i dag i flere produkter. Forskjellig utvalg i diverese butikker.